Slagerij Verhoef

Kruisstraat 68
1353AP Almere
(036) 531 79 48

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Barbecueën is heel erg leuk en hartstikke lekker. Maar omtrent de voedselveiligheid en de veiligheid van de omstanders kan niet genoeg geschreven worden.

Daarom hebben wij enkele handige tips voor u samengevat.

De Barbecue Tips!

  1. Zet de barbecue op een stevige ondergrond.
  2. Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur voor u wil beginnen met eten.
  3. Hoe doet u dit: Leg een bergje briketten aan één kant van de barbecue. Zodat u tijdens het barbecueën met 2 zones kan werken. Leg zo´n 6 aanmaakblokjes en steek deze aan totdat deze goed branden. Pak een barbecuetang en steek de blokjes aan beide zijden in een denkbeeldige driehoek tussen de kolen in. Strooi dan in de midden nog een dun laagje kolen erbij.
  4. Wanneer de briketten niet meer rood gloeiend kijken (vlammen) en de briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
  5. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken. Gebruikt u wat duurder houtskool of briketten, dan hoeft u eigenlijk niet bij te vullen omdat de brandingstijd van de kolen of briketten min. 4 uur is.
  6. Laat het vlees eerst altijd op kamertemperatuur komen. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; dit onttrekt vocht, dat het bruin worden moeilijker maakt.
  7. Geef het vlees tijd om bruin te worden, teveel om en om draaien is niet goed. Trek u vlees nooit los van de barbecue dit is er niet goed voor.
  8. Tip van de Chef; Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te betrijken blijft het vlees sappiger.
  9. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
  10. Laat u lekker stukje vlees niet zwart worden. Haal het uit de vlammen (2 zones werken) deze zorgen voor roetvorming op het vlees. Dit is zonde van u vlees en niet goed voor uw gezondheid!
  11. Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.
  12. Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst. Bij voorkeur uit de volle zon.

Vegetarische Barbecue Tips

  1. Gepofte (zoete) aardappel: Net als dat je een (zoete) aardappel in de oven kan poffen, kan dit ook op de barbecue. Smeer de aardappels in met olijfolie en verpak in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue en pof in 30 tot 60 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de aardappel en hoe heet je barbecue is).
  2. Gepofte bieten: Ook bietjes kun je poffen. Snijd de bietjes in partjes en leg ze op een stukje aluminiumfolie. Sprenkel er wat olijfolie op en kruid met zout en peper. Laat ze ongeveer een half uur tot een uur op het rooster liggen tot dat ze gaar zijn. Vind je dit de lang duren? Kook ze dan eerst even 10 minuten voor en rooster ze daarna 20 minuten.
  3. Fruit: Fruit kun je ook heerlijk grillen op de barbecue. Van appels, perziken en ananas tot mango, vijgen en bananen. Je kunt dit doen door het fruit aan spiesen te rijgen en op het rooster te leggen of door het fruit in grote stukken erop te leggen. Of maak pakketjes van aluminiumfolie of stevig bakpapier en maak het fruit aan met wat honing. Dit laatste is extra lekker, want de honing karamelliseert het fruit.
  4. Vegetarische burgers: Net als ‘normale’ hamburgers kun je ook vegetarische burgers grillen op de barbecue. Er zijn ontzettend veel soorten om te proberen op de barbecue.
  5. Gegrilde groenten: Groenten grillen op de barbecue is een must. Dit kan van alles zijn: paprika, tomaten, groene asperges, aubergines, gevulde portobello’s, courgettes…Je kunt de groenten ‘zo’ op de barbecue leggen, maar je kunt ze ook aan een spies rijgen om zo een leuke mix van verschillende groenten te maken. Per groente is echter wel een andere garings-tijd nodig, dus let daar goed op!
  6. Groentepakketjes: Groente kun je ook inpakken in aluminiumfolie, zodat er een pakketje ontstaat. Hier kun je dan allerlei lekkere groentes in doen, samen met kruiden, olijfolie, kaas, wat je maar wilt. De groenten worden als het ware op deze manier gepoft en dat geeft ze een wat zoetere smaak. Hiervoor is het handig om de groenten eerst even voor te bakken of beetgaar te koken. Doe ze hierna in een stukje aluminiumfolie, vouw deze dicht en leg ze zo’n 5 tot 10 minuten op de barbecue.
  7. Maïs: Een gegrilde maïskolf is natuurlijk een klassieker! Een kolf met de maïsbladeren eromheen, of je kunt ze eraf halen – wat jij handig vindt. Kook ze eerst zo’n tien minuten beetgaar in gezouten water, en leg ze dan zo’n 10 minuten op de barbecue. Lekker is om ze met wat boter en chilipoeder te bestrijken, dat geeft ze extra smaak.
  8. Gegrilde kaas: Sommige stevige kazen zijn ideaal om te grillen, zoals halloumi. Marineer deze van tevoren bijvoorbeeld in een dressing met citroen. Snijd de kaas in stukken van ongeveer een centimeter dik en leg deze zo’n 4 minuten op de barbecue.

Slagerij Verhoef

Kruisstraat 68
1353AP Almere
(036) 531 79 48

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:30 - 16:30
zondag Gesloten